[colabot7]

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) – De directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap, Rafael Grossi, bezocht zaterdag Teheran, waar hij bevestigde dat “het agentschap klaar is om met Iran verder te werken”, aldus het officiële nieuws van Iran. bureau (IRNA).

“Sommige kwesties moeten transparant zijn in termen van waarborgen met betrekking tot het nucleaire programma van Teheran”, zei Grossi tijdens het bijwonen van een persconferentie met het hoofd van de Iraanse organisatie voor atoomenergie, Mohammad Eslami.

Hij voegde eraan toe: “Er zijn twee kwesties van groot belang, die samen met Iran werken aan het toevoegen van transparantie en een overeenkomst over veiligheidscontroles op het nucleaire programma van Iran, en technische en wetenschappelijke samenwerking tussen het Internationaal Atoomenergieagentschap en Iran”, aldus wat gepubliceerd door het agentschap.

Grossi sprak zijn “tevredenheid uit over zijn terugkeer naar Iran en zijn ontmoeting met Iraanse wetenschappers en elites, die de meeste indruk op hem hebben gemaakt”, zei hij.

Met betrekking tot Israëls bedreigingen voor de nucleaire installaties van Iran, citeerde IRNA Grossi die zei dat “bedreigingen voor nucleaire installaties een gemeenschappelijk thema zijn geworden, en dat komt door de oorlog in Oekraïne, die sommige herinneringen oproept”, zei hij, erop wijzend dat de Internationale Atoomenergie Agency veroordeelde dergelijke bedreigingen op haar algemene conferenties.

Hij voegde eraan toe, zoals gerapporteerd door (IRNA), dat “elke militaire actie tegen nucleaire faciliteiten als illegaal wordt beschouwd en buiten het bestek van ons werk valt.”

Grossi legde uit dat “wat de IAEA doet wat betreft het inspecteren van de nucleaire faciliteiten van sommige landen binnen de wettelijke en mensenrechtenovereenkomsten met die landen valt”, in antwoord op een vraag over de inspectie door de IAEA van de nucleaire faciliteiten van Israël, eraan toevoegend dat “Israël is maakt geen deel uit van het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens.”

“Ik vraag de internationale gemeenschap om te begrijpen dat de Internationale Organisatie voor Atoomenergie opereert op basis van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens en dat het niet haar verantwoordelijkheid is om te beslissen waar te inspecteren”, zei Grossi.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *