[colabot7]

(CNN) — De directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap, Rafael Grossi, zei zaterdag op een conferentie in Wenen, na een bezoek aan Iran, dat Teheran na verschillende discussies meer toegang en controlemogelijkheden zal geven aan het Internationaal Atoomenergieagentschap. .

Grossi voegde eraan toe dat Iran de Internationale Organisatie voor Atoomenergie “tastbare toegang” zou geven tot bepaalde personen van belang en tot meer uraniumverrijkingslocaties.

Op verschillende locaties in Iran, zei Grossi, zal bewakingsapparatuur opnieuw worden geïnstalleerd en zullen de inspecties met 50 procent toenemen.

Grossi merkte op dat dit “heel, heel snel” zou moeten beginnen, met een team van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie die over een paar dagen arriveert om de apparatuur opnieuw te installeren. Hij specificeerde niet waar de apparatuur zou worden geïnstalleerd.

Grossi zei dat Iran het Internationaal Atoomenergieagentschap zou helpen bij het onderzoeken van uraniumdeeltjes die op niet-aangegeven locaties in Iran zijn gevonden.

Grossi vervolgde: “We proberen een intellectuele bijeenkomst te houden, zodat we kunnen begrijpen waar ze ons niet de informatie kunnen geven die we nodig hebben.”

“We missen enkele gebieden die bijzonder kritiek zijn in de context van een mogelijke heropleving van de JCPOA”, zei Grossi.

Grossi gaf aan dat Iran het recht heeft om door te gaan met het verrijken van uranium, zolang het transparant blijft en binnen afgesproken garanties.

“Ze hoeven me geen uitleg te geven waarom ze (uranium) tot 60 procent hebben verrijkt”, zei Grossi.

Grossi had een ontmoeting met de Iraanse president Ebrahim Raisi, minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian en het hoofd van de Atomic Energy Organization of Iran Mohammad Eslami.

“We zijn overeengekomen om de tracking- en verificatiemogelijkheden terug te geven. We hebben afgesproken dat we een bepaalde aanpak zullen hebben… We zetten stappen in de goede richting. Ik wil niet overdreven optimistisch of overdreven pessimistisch klinken. Ik denk dat we nog veel werk te doen hebben”, legt de IAEA-directeur uit. zwaar.”

Voorafgaand aan de persconferentie gaf het IAEA een gezamenlijke verklaring af met het Iraanse Agentschap voor Atoomenergie, waarin de twee organen overeenkwamen dat hun interactie “in een geest van samenwerking” zou plaatsvinden. Ze waren het er ook over eens dat Iran zijn bereidheid uitsprak om “zijn samenwerking voort te zetten en aanvullende informatie en toegang te verstrekken om openstaande veiligheidskwesties op te lossen”.

In de gezamenlijke verklaring stond dat Iran de IAEA zou toestaan ​​om op vrijwillige basis verdere inspecties en passende monitoringactiviteiten uit te voeren.

Volgens de door de staat gerunde Iraanse Press TV op zaterdag zei de Iraanse president Ebrahim Raisi dat hij hoopte dat het Internationaal Atoomenergieagentschap neutraal en eerlijk zou blijven over het Iraanse kernenergieprogramma en zich niet zou laten beïnvloeden door “bepaalde krachten die hun eigen doelen nastreven”.

Zoals “Press TV” meldt, zei Raisi dat de bezoeken van de IAEA-functionaris aan Teheran “de vastberadenheid van Iran tonen om constructief samen te werken met het bureau”. Tijdens de ontmoeting met Grossi zei Raisi dat Iran op het hoogste niveau samenwerkt met de IAEA.

De president benadrukte dat het nucleaire programma van Iran werkt aan het vergroten van het welzijn van het Iraanse volk door middel van “industrie, landbouw en geneeskunde”.

Het hoofd van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie verwierp het laatste rapport van het Internationaal Agentschap, dat de aanwezigheid van uraniumdeeltjes verrijkt tot 83,7 procent onthulde in de kerncentrale van Fordow in Iran. Eslami zei dat er “geen afwijking” was in de vreedzame nucleaire activiteiten van Iran.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *