[colabot7]

(CNN) — De Russische miljardair Oleg Deripaska, die nauwe banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin, zei dat zijn land “volgend jaar zonder geld zou kunnen komen te zitten”, eraan toevoegend dat het “buitenlandse investeringen nodig heeft”.

Volgens verklaringen van het Russische staatspersbureau TASS zei Deripaska donderdag op een economische conferentie in Siberië: “Er zal volgend jaar al geen geld zijn, we hebben buitenlandse investeerders nodig.”

De opmerkingen van de miljardair, die vorig jaar in de begindagen van het conflict opriep tot een einde aan de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, contrasteerden met een optimistischere inschatting van Ruslands economische lot door Poetin vorige week. De Russische president prees de “veerkracht” van de economie van zijn land ondanks de ongekende westerse sancties die dit jaar zijn opgelegd. verleden.

De economische output van Rusland kromp vorig jaar met 2,1%, volgens een voorlopige schatting van de regering, en de daling was beperkter dan veel economen aanvankelijk hadden verwacht, maar de negatieve effecten beginnen zichtbaar te worden nu Rusland deze maand de olieproductie verlaagt en de westerse sancties uiteindelijk verder kunnen escaleren . De economische vooruitzichten van Rusland hangen af ​​van wat er in Oekraïne gebeurt.

Deripaska zei dat buitenlandse investeerders, vooral uit “bevriende” landen, een grote rol spelen, en hun komst hangt af van het feit of Rusland in staat zal zijn om de juiste voorwaarden te scheppen en zijn markten aantrekkelijk te maken.

Westerse landen hebben sinds het begin van de invasie in februari 2022 meer dan 11.300 sancties opgelegd aan Rusland en hebben ongeveer 300 miljard dollar aan Russische buitenlandse reserves bevroren in een poging Moskou van fondsen te beroven.

Maar China heeft geprobeerd het Kremlin te helpen door Russische energie te kopen, westerse leveranciers van onder meer machines en basismetalen te vervangen en een alternatief te bieden voor de Amerikaanse dollar.

Moskou heeft echter een moeilijke taak om de gederfde inkomsten als gevolg van de sancties, niet in de laatste plaats van de export, goed te maken.

Vrijdag gepubliceerde gegevens toonden aan dat de invoer uit Rusland naar de EU tussen februari en december vorig jaar met 51% in waarde is gedaald.

Het Europese blok was vóór de invasie van Oekraïne een van de belangrijkste handelspartners van Rusland, met 38% van de Russische export naar de EU in 2020.

De Russische overheidsinkomsten daalden in januari met 35% in vergelijking met vorig jaar, terwijl de uitgaven met 59% stegen, waardoor een begrotingstekort ontstond van ongeveer 1,761 miljard roebel ($ 23,3 miljard).

Deripaska verdiende zijn fortuin met het verhandelen van aluminium tijdens de chaotische jacht op activa na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, en kreeg in 2018 een boete van de VS. Vorig jaar werd hij beschuldigd van “het schenden van Amerikaanse sancties” en gaf hij aan dat de business class dicht bij Poetin “onlosmakelijk verbonden is met de Russische staat”.

Forbes schat het huidige vermogen van Deripaska op minder dan $ 3 miljard.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *