[colabot7]

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) – Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit veroordeelden vrijdag verklaringen van de extreemrechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich, waarin hij opriep tot het “uitroeien” van een Palestijnse stad.

Smotrich, de Israëlische minister van Financiën en leider van de extreemrechtse “religieuze zionistische” partij, zei woensdag dat de Palestijnse stad Hawara op de bezette Westelijke Jordaanoever – waar zondag twee Israëlische broers werden vermoord – “moet worden uitgewist”.

“Ik denk dat het dorp Hawara moet worden gewist”, zei hij tegen een verslaggever op een conferentie georganiseerd door de economische krant The Marker. “Ik denk dat het moet worden gedaan door de staat Israël, niet – God verhoede – gewone burgers.”

In een verklaring drukte het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken “de krachtige veroordeling van extremistische uitspraken door het Koninkrijk uit en bevestigde het de volledige afwijzing door het Koninkrijk van deze onverantwoordelijke uitspraken”, aldus het Saudi Press Agency (SPA).

Het ministerie benadrukte haar “oproep aan de internationale gemeenschap om haar verantwoordelijkheid te nemen om deze gruwelijke praktijk af te schrikken, de escalatie te stoppen en de nodige bescherming te bieden aan burgers”, aldus de verklaring.

Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde ook “in de krachtigste bewoordingen” de uitnodiging van de Israëlische minister van Financiën in een verklaring en noemde het “een ernstige aansporing tot een oorlogsmisdaad”, meldt het Qatar News Agency.

“Deze haatdragende en provocerende oproep is een uitbreiding van het escalatiebeleid van de Israëlische regering”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Koeweit sprak het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring de “sterke veroordeling en veroordeling van extremistische racistische uitspraken” van de staat Koeweit uit.

Het ministerie bevestigde Koeweit’s “volledige afwijzing van dergelijke onverantwoordelijke, provocerende verklaringen, die in strijd zijn met alle internationale wetten en normen en een flagrante schending vormen van het internationaal humanitair recht”, aldus het Kuwait News Agency.

Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië veroordeelden eerder de uitspraken van de Israëlische minister, die scherpe kritiek kregen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, vertelde tijdens een persconferentie dat de uitspraken “onverantwoordelijk, gruwelijk en weerzinwekkend” waren, en voegde eraan toe: “Net zoals we het Palestijnse aanzetten tot geweld veroordelen, veroordelen we deze provocerende uitspraken die ook aanzetten tot geweld.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *