Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) — In januari 2022 begon een team van ontwikkelaars, architecten en milieuadviseurs aan een 50-jarig project voor de bouw van een door de mens gemaakt schiereiland van 271 hectare, ontworpen om Kopenhagen te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Indien voltooid, zou het project tot nu toe een van de meest ambitieuze en controversiële infrastructuurplannen van Denemarken zijn.

Vastgoedontwikkelaar By & Havn ziet het kaapachtige ontwerp, bekend als Lynetteholm, als de sleutel tot het beschermen van de havenstad en het benadrukken van de geschiedenis van Kopenhagen van gevaarlijke stormen en ernstige overstromingen. “De klimaatvoorspellingen verbeteren niet, dus we moeten de realiteit veranderen, als we kunnen”, zei Hans Fassius, de directeur van het bedrijf, tijdens zijn bezoek aan de bouwplaats.

Maar het milieuproject van meerdere miljoenen dollars heeft felle kritiek gekregen, vooral onder voorstanders van klimaatverandering.

Tegenstanders van het “Lynetteholm”-project wezen erop dat ze zich tijdens de bouw van het schiereiland zorgen maken over de werkelijke schade die het project zal aanrichten aan het leefgebied, de vervuiling van de omliggende wateren, de vergiftiging van de havens van de stad en de verstoring van de delicate balans. zoutgehalte in de Oostzee.

Het besluit om het Lynetteholm-project goed te keuren tijdens een parlementaire stemming in juni 2021 stuitte op publieke verontwaardiging, protesten en zelfs een poging tot juridische stappen. Groep “Stop Linnetholm!” op Facebook voor het Deense parlement om te protesteren tegen het project.

In juni 2021 diende de klimaatorganisatie Klimabèvègesen een klacht in bij het Europees Parlement waarin ze beweerde dat de Deense regering de EU-wetgeving had overtreden door geen adequate milieueffectbeoordeling van het Lynetteholm-project uit te voeren. De Europese Commissie wees de klacht in september af.

Kunstmatige kust tegenover Øresund, clear_textCredit: COWI/Architema en Tredje Natur

Tijdens een baanbrekende ceremonie voor het project in januari 2022 verzamelden demonstranten zich rond de burgemeester van Kopenhagen Sophie Hestorp Andersen, de minister van Transport van de stad Benny Engelbrecht en Anne Skovbro, CEO van By & Havn, terwijl ze symbolisch de eerste terpen van Lintholm platwalsden. Volgens de plaatselijke Copenhagen Post lag een van de demonstranten tijdens het filmen zelfs op de grond.

Zeespiegelstijging

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) voorspelt een extra zeespiegelstijging van 20 tot 12 inch tegen 2050, bovenop de 8 tot 9 inch sinds de industriële revolutie. Enquêtes verwachten dat Kopenhagen een van de zwaarst getroffen gebieden zal zijn, met delen van de stad slechts een paar meter boven zeeniveau.

“Grote delen van Kopenhagen en de omliggende gebieden zullen onder water komen te staan”, zei Vasius, erop wijzend dat “de metro (metro) in het ergste geval onder water zal komen te staan ​​en een jaar lang niet meer zal werken. Kopenhagen zal ernstig worden getroffen.”

Kunstmatig schiereiland in Kopenhagen
Het kunstmatige schiereilandproject omvat de bouw van 35.000 huizen., plain_textCredit: COWI/Architema en Tredje Natur

Hoewel er nog niet veel te zien is, schetsen de ontwerpen van Lynetteholm een ​​vleermuisvleugelvormig schiereiland met een kleine westelijke verhoogde weg die de haven van de stad beschermt. De kunstmatige kust zal uitkijken op de Sont, die aansluit op de Oostzee.

Landschapsarchitecten hopen dat dit een voorbeeld zal zijn van toekomstig responsief “adaptief ontwerp” in plaats van de typische betonnen zeewering. De ontwerpers geloven dat de kunstmatige kustlijn van Lynetteholm inkomende golven zal absorberen en verspreiden, net zoals een natuurlijk strand de energie van sterke golven kan temperen en weerkaatsen. De architecten denken echter dat het veel gemakkelijker zal zijn om de brede en ingesprongen kust te verbeteren.

“In plaats van verticale hoogte breiden we uit”, zegt Ole Schroeder, partner bij Tredje Natur, een van de architectenbureaus die bij het project betrokken zijn.

Hij voegde eraan toe dat “als het een verticale muur was, hij kwetsbaar zou zijn in het licht van golven die de zeespiegel erboven doen stijgen.” “Maar hier kunnen we de golven beter opvangen met het strandlandschap dat ze absorbeert, dankzij de nauwere toegang tot de natuur.”

Tegelijkertijd hopen de landschapsarchitecten dat de kustlijn voor het project, dat ze zich hebben voorgesteld en de Landscape Trail hebben genoemd, de biodiversiteit in de komende 10 tot 30 jaar zal verbeteren door een mix van vlaktes, bossen en stranden te creëren.

“Het idee was om de fundamentele aard te respecteren die hier was voordat we kwamen,” zei Schroeder.

Er zullen ongeveer 35.000 nieuwe woningen worden gebouwd op de Lynetteholm-vlakte, en hoewel het IPCC nieuwe ontwikkelingen op “blootgestelde kustgebieden” afraadt, raadt het aan om projecten te bouwen die prioriteit geven aan de bescherming van ecosystemen. “We creëren natuurlijke of door de mens gemaakte habitats om een ​​omgeving te bieden voor vissen, schaaldieren en zeewier”, legt Schroeder uit, erop wijzend dat “het niet alleen een ontwerp is, het is een blauwdruk voor een pad dat in de loop van de tijd zal evolueren.”

problemen

Er is veel kritiek op het project en tegenstanders van Lynetteholm zijn bang dat het schiereiland een voorbeeld van onaangepastheid zou kunnen worden.

De gekozen projectlocatie heeft kritiek gekregen vanwege mogelijke bedreigingen voor de delicate balans van zouten in de omringende wateren, die inheemse organismen zouden kunnen doden en habitats zouden kunnen vernietigen. By & Havn werd ook gedwongen om bouwplannen te wijzigen nadat demonstranten beweerden dat het dumpen van uitgegraven grond in de havens van de stad het water zou kunnen vervuilen en dieren in het wild zou kunnen schaden.

Daarnaast opende de wijziging in de projectbegroting een ander probleem. De initiële bouwkosten werden geschat op 2,4 miljard Deense kronen (ongeveer $ 350 miljoen) en vervolgens verhoogd tot 3,4 miljard Deense kronen (ongeveer $ 492 miljoen), volgens een woordvoerder van het project.

Nicholas Woolhead, een lid van de protestgroep, zei dat jonge mensen die tegen het project zijn “het gevoel hebben dat hun keuzevrijheid is weggenomen”. Hij voegde eraan toe: “De plannen die zijn opgesteld, binden ze aan een budget dat varieert tussen 70 en 100 jaar.”

Een nieuwe dageraad voor klimaatontwerp

En Lynetteholm is niet het enige project in zijn soort aan de skyline van Kopenhagen. In de haven wordt namelijk de komende jaren een hele kunstmatige archipel gebouwd. Het project is ook ontwikkeld met het oog op zeespiegelstijging en stedelijke overstromingen door architectenbureau MAST, die momenteel prototypes maken van drijvende paviljoenplatforms waarvan ze hopen dat ze ooit kunnen worden gebruikt om huizen op het water te bouwen.

De aanleg van het eerste eiland, CPH-Ø1 genaamd, is in 2018 daadwerkelijk afgerond.

Kunstmatig schiereiland in Kopenhagen
Conceptualisatie van “Parkybelago”, het volgende project van MAST Architects voor drijvende eilanden in Kopenhagen., platte_tekstCredit: Airflix/MIR

Het is duidelijk dat er een nieuwe golf van klimaatgerichte architectuur aan de gang is. Steeds meer bedrijven kiezen hergebruikte materialen om de impact van ecologische noodsituaties te verminderen of testen geavanceerde constructietechnieken, zoals MAST, om zich beter aan te passen aan verschillende omstandigheden. Landschapsarchitecten zoals die achter Lynetteholm streven ernaar veerkrachtiger te zijn tegen de realiteit van klimaatverandering door adaptief ontwerp te creëren.

En hoewel die beslissing nu onomkeerbaar lijkt, met de voltooiing van de eerste fase van de bouw van Lynetteholm begin 2023, zal een van de grootste uitdagingen van het project het publiek overtuigen. In november kondigde By & Havn aan dat het openbare bijeenkomsten zou houden met 66 leden van het publiek in en rond Kopenhagen, in een poging de toenemende kritiek te verzachten.

“Ik geloof nog steeds dat het parlement en de gemeente ons steunen”, benadrukte Fasios. Hij legde uit dat er “een deel van de Denen is dat tegen dit project is, het is zeker dat er veel mensen tegen ons zijn, en misschien hebben ze hun eigen ideeën. Sommige mensen die hier wonen vinden het geen attractie en dat kan ik begrijpen.”

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *