Rapportage: Jumana Karadsheh, Tamara Qiblawi en Artemis Moshtagian, CNN Middle East Bulletin. Aanmelden voor de nieuwsbrief (Klik hier)

(CNN) – Schreeuwende vrouwen buiten een rechtbank in Teheran escaleren in een collectief gejammer. De bijeenkomst doet denken aan een opstand die het land al maanden in zijn greep houdt, maar grotendeels is uitgestorven nadat de Iraanse rechterlijke macht de afgelopen weken doodvonnissen heeft uitgesproken.

Kinderen staan ​​voor het gerechtsgebouw en roepen “Ik ga je niet vermoorden”, in een video van 14 januari vrijgegeven door het Human Rights News Agency (HRANA). Hoewel hun gezichten bedekt zijn in de video, is te zien hoe het meisje haar tranen wegveegt. Het lijkt niet ouder dan 10 jaar.

Het begon half september, na de dood van een jonge vrouw, Mahsa Amini, nadat ze door de politie was vastgehouden wegens “zeden”. Het verspreidde zich over het land, schokte het Iraanse regime en vormde de grootste binnenlandse bedreiging voor de heersende klerikale klasse in meer dan tien jaar.

Het is doorgedrongen tot de basis van conservatieve steun voor het regime en heeft talloze daden van verzet – en soms geweld – veroorzaakt tegen de Basij-troepen, een vrijwillige paramilitaire groepering die de ruggengraat vormt van het veiligheidsapparaat van de Islamitische Republiek. De demonstranten waren jong en boos, en de angstbarrière leek te zijn doorbroken.

Na 4 maanden stierven de protesten te midden van een groeiende golf van hardhandig optreden tegen demonstranten. het regime executeerde 4 demonstranten; Veel andere mensen vrezen hetzelfde lot. De executies zijn het hoogtepunt van een steeds gewelddadiger optreden, waaronder het neerschieten van demonstranten, massa-arrestaties, fysiek geweld en seksueel geweld.

Het regime heeft ook het aantal dissidenten, etnische minderheden en vrouwen verdubbeld. De hoogste leider van Iran, Ali Khamenei, noemde de protesten een “buitenlandse samenzwering” en noemde ze “verraad”.

Een andere factor die tegen de demonstranten werkte: de meeste mensen boven de 25 jaar bleven weg van de protesten, zeggen analisten en activisten. Dit beroofde de protestbeweging van het momentum dat nodig was om een ​​regime omver te werpen dat zwaar gesanctioneerd is en waarop de internationale gemeenschap weinig of geen invloed heeft.

Iraanse analisten zijn het er echter over eens dat het regime wacht met het oplossen van het probleem en dat de protesten waarschijnlijk weer op de voorgrond zullen treden. De geestelijke leiders van Iran zijn niet bereid of niet in staat om de groeiende economische problemen aan te pakken, die worden verergerd door het Amerikaanse sanctieregime en de endemische corruptie.

“De woede van de mensen is toegenomen, niet afgenomen”, zei een 25-jarige activist uit het zuidoosten van het land, die anoniem wilde blijven uit bezorgdheid over zijn veiligheid. Hij voegde eraan toe: “Als er geen wapens in handen waren van de veiligheidstroepen, zouden morgen grote massa’s mensen in opstand zijn gekomen.”

Volgens activisten werden bijna 20.000 mensen gearresteerd. Daarbij kwamen meer dan 500 mensen om het leven, onder wie tientallen kinderen, meldt HRANA.

Repressieve tactieken hebben de Iraanse demonstranten in een moeilijke positie gebracht. De onvrede met het regime lijkt zich te verspreiden, maar het gebruik van brute kracht heeft ervoor gezorgd dat demonstranten niet het niveau bereikten dat nodig was om het regime tot aftreden te dwingen.

Ali Vaez, directeur van het Iran-project bij de International Crisis Group, zei dat de afwezigheid van grote menigten een “rekenprobleem” veroorzaakte voor de protestbeweging.

“De meerderheid zal pas toetreden als het regime zijn wil om te onderdrukken verliest”, zei Fayez tegen CNN. Hij vervolgde met te zeggen dat “het onwaarschijnlijk is dat de wil van het regime om te onderdrukken zal breken tenzij er grote massa’s mensen op straat komen”.

Faiz vergelijkt de situatie in Iran met de Sovjet-Unie in het begin van de jaren tachtig, een periode van publieke frustratie en slechte economische omstandigheden die jaren later leidde tot een reeks hervormingen die bekend staan ​​als “perestrojka” die voorafgingen aan de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

“(De Islamitische Republiek Iran) is als de situatie waarin de Sovjet-Unie zich bevond in de vroege jaren 80… Het is ideologisch bankroet, het zit economisch vast en het kan gewoon niet hervormen,” zei Fayez. Hij voegde eraan toe: “In tegenstelling tot de Sovjet-Unie eind jaren tachtig heeft (Iran) nog steeds de wil om te vechten.”

“Er kan worden geconcludeerd dat de protesten vroeg of laat op een meer gewelddadige manier zullen opduiken”, vervolgde hij.

Het huiveringwekkende effect van de executie

De opstand gaat door in het hele land. Elke avond weerklinken in Teheran de kreten “Dood aan de dictator” van daken en achter gordijnen, uit het zicht van de veiligheidstroepen. In enkele van de door minderheden gedomineerde grensregio’s van het land, die het zwaarst te lijden hebben onder de repressie van het regime, blijven er protesten tegen het regime opkomen.

Afgelopen vrijdag gingen duizenden mensen na het middaggebed de straat op in Zahedan, met een meerderheid van de Balochi, om op te roepen tot de val van het regime.

De Koerdische meerderheid in het westen van het land blijft getuige zijn van bijeenkomsten die het einde markeren van de 40 dagen durende rouwperiode voor de dode demonstranten.

“Koerdistan, Koerdistan, het kerkhof van de fascisten”, scandeerden rouwenden in een video die op 16 januari werd vrijgegeven door de Iraans-Koerdische mensenrechtenorganisatie Hengaw. Rouwenden hieven rozen in de lucht ter nagedachtenis aan Houman Abdullah, een demonstrant die werd doodgeschoten door veiligheidstroepen.

Voor activisten is het voortduren van protesten onder etnische minderheden een teken van wat komen gaat. Uiteindelijk zal handhaving averechts werken, zeggen ze.

Tot dusver zijn ten minste 18 demonstranten ter dood veroordeeld, terwijl slechts 5 het recht hebben om in beroep te gaan, meldt HRNA. Meer dan 100 demonstranten zijn beschuldigd van halsmisdrijven.

Er zijn al 4 mensen geëxecuteerd, waaronder prominente gevangenen zoals een karatekampioen en een kindercoach.

“Mensen werden nog bozer nadat we ons realiseerden hoe snel en snel ze deze mensen ophingen”, zei een activist in Iran die om veiligheidsredenen op voorwaarde van anonimiteit sprak en zijn naam noemde als meneer Z. “Ik denk dat ze de druk veel hebben opgevoerd en de volgende keer zullen mensen niet eens bang zijn om opgehangen te worden”, zei hij tegen CNN.

De executies werden sterk veroordeeld door de internationale gemeenschap. Rapporten, waaronder die van CNN, geven aan dat de meeste demonstranten een eerlijk proces is ontzegd, met snelle rechtszaken en alleen door de staat aangestelde advocaten.

Maar activisten zeggen dat de doodvonnissen ook een huiveringwekkend effect hebben gehad, vooral op een oudere generatie Iraniërs die grotendeels van de straat zijn gebleven en nu proberen hun kinderen thuis te houden.

“Niemand wil een foto van hun kind bij zich hebben”, zei een activist buiten Iran, verwijzend naar moeders die foto’s vasthouden van hun vermoorde en gevangengenomen zonen en dochters. De foto’s zijn overal sinds het begin van de protesten.

Maar een activist die bekend staat als Mamlekate, die een sleutelrol speelde bij het verspreiden van foto’s en video’s van de protesten en bij het in contact brengen van journalisten met bronnen in het land, zei dat “zonen hun eigen toekomst willen opbouwen”. “Als de kinderen het niet doen, wie dan wel? Dit is nog lang niet voorbij’, voegde hij eraan toe.

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *