In het Geoffroy-Guichard-stadion (Saint-Etienne),

Een echt gemarkeerde plaats delict, vergezeld van het raadselachtige spandoek ‘Wie heeft ASSE vermoord? “, met drie duidelijk geïdentificeerde verdachten: Roland Romeyer, Bernard Caïazza en Jean-François Soucasse. Hier is het ontsnappingsspel aangeboden door de ultra’s van Saint-Etienne, dinsdagavond in de buurt van het Stade Geoffroy-Guichard, voor de wedstrijd tegen Laval (15e) bijna van vitaal belang om niet weg te zinken in de National. Mede-recordhouder voor het aantal Franse kampioenstitels met PSG (10 van 1957 tot 1981), AS Saint-Etienne is ondanks een kort avondsucces (1-0) echt op zijn slechtst in de positie van een rode lantaarn in Ligue 2 zijn geschiedenis onwaardig.

Ruim 3 uur voor de aftrap namen Michel en Marie-Christine samen met hun kleinzoon Loïs plaats in het Greens museum, dat sinds de opening in december 2013 meer dan 300.000 bezoekers heeft mogen verwelkomen. beelden van de Europese prestatie uit 1976 vs. Dynamo Kiev (3-0 ap). De reden voor hun reis van 600 km in een camper uit Vitré (Ile-et-Vilaine) is bijna evenveel in deze duik in de legendarische jaren van de band in Robert Herbin als in deze 18e dag van Ligue 2.

Marie-Christine, Michel en Loïs, afkomstig uit Bretagne in een camper, konden genieten van een samenvatting van enkele van de grootste ASSE Europa Cup-wedstrijden in het Groenmuseum. – Jérémy Laugier / 20 minuten

Het litteken van het spervuur ​​tegen AJ Auxerre

Ik herinner me alle gebeurtenissen van de Europa Cup-wedstrijden alsof het gisteren was, merkt Michel op. Het is vreemd om te zien hoe laag de club vandaag is gezakt. De Rode Lantaarn in de Ligue 2 heeft nu vier punten achterstand op de niet-gedegradeerde debutanten Rodez, ASSE zet hun onverbiddelijke achteruitgang voort, na degradatie uit de Ligue 1, na een apocalyptische comeback tegen AJ Auxerre, onderbroken door drie behaalde punten en vier wedstrijden achter gesloten deuren. Een avond die boekdelen sprak over de ellende van Saint-Etienne in 2022, op en naast het veld.

“We voerden overal traangas uit en tegen de kasseien die naar het CRS werden gegooid, moesten we ons hoofd beschermen met planken”, klaagt Hervé Boulanger (66), die ‘s avonds ASSE-truien verkoopt. games voor bijna 20 jaar. Stéphanois schoon en stoer, deze was de keeper van de Groenen in de jeugdcategorieën, voordat hij bij Manufrance werkte… om vervolgens de beroemde finale van de European Champions Cup in 1976 in Glasgow bij te wonen (0-1 tegen Bayern München). Een sublieme combinatie. “Zelfs voordat ik 10 jaar oud was, was ik met mijn vrienden van plan om vanuit Montreynaud naar de wedstrijden in de Ketel te gaan kijken zonder dat mijn ouders ervan wisten”, lacht hij.

Wanneer een 7-jarige jongen lacht om Monty’s woorden

Nostalgie lijkt overal in de lucht te hangen bij Forez, wanneer Hervé zich de chronologie van de keepers van de club probeert te herinneren, tussen Ćurković en Castaneda, wanneer verschillende toeschouwers beginnen te neuriën van tederheid Johnny Rep, de Mickey 3D-tube of zelfs in de schappen van de Greens-winkel, waar de emblematische voormalige kapitein Loïc Perrin een collectie T-shirts en petten nummer 24 ontwikkelde. Hij kwam uit Montbrison (Loire) met zijn kinderen Nina (7 jaar oud) en Martin (4 jaar), Mathieu (39 jaar) koos in plaats daarvan voor groene petten in zijn mand. Hij is bijna de eerste verrassing die dinsdagavond de kou trotseert en een obscure wedstrijd speelt tussen de 15e en 20e in de Ligue 2.

“Ik zei tegen mezelf dat ik na de degradatie afgelopen mei niet meer naar onze wedstrijden zou kijken”, vertrouwt degene die de ketel in de jaren negentig ontdekte toe. Maar uiteindelijk blijft de passie ondanks alle tegenspoed. Het is nogal verrassend, maar het heeft iets visceraals. Dit bracht hem ertoe zijn jongste zoon dinsdag voor het eerst naar Geoffroy-Guichard te brengen, toen hij had kunnen vermoeden dat er in de hele eerste nogal ellendige tijd niet de minste kogel zou vallen.

In de auto vond ik het leuk om de kinderen uit te dagen: “Wie is de sterkste? Natuurlijk, het is groen” door Monty. Nou, mijn 7-jarige jongen lachte me altijd uit omdat ons niveau hem niet voor de gek houdt. Ik durf me geen ongekende achteruitgang van de National voor te stellen. Voor de jongere generatie zou identificatie met de club nog moeilijker zijn als we momenteel op de bodem van het gat zitten. »

“We hebben groen bloed”

Niet ver daarvandaan is Humphrey (49), hoewel hij terneergeslagen is door de huidige situatie bij ASSE, erg trots om vergezeld te worden door zijn zoon Thomas (20) uit Vierzon (Cher, 350 km), zoals al meer dan een jaar regelmatig het geval is. decennium. “Thomas viel heel klein in de ketel en we zullen onze kleuren nooit veranderen: we hebben groen bloed”, verklaart Humphrey. De overvolle passie werd al gedwarsboomd toen de Groenen in 1997 en 1998 twee keer met National flirtten, voordat ze op de slotdag uitgingen (beide keren 17e in L2)… en het volgende seizoen terugkeerden naar de Ligue 1.

Een ander bericht gericht tegen medevoorzitters Bernardo Caïazzo en Roland Romeyer werd dinsdag achtergelaten in de buurt van de zuidelijke Cauldron-mijn.
Een ander bericht gericht tegen medevoorzitters Bernardo Caïazzo en Roland Romeyer werd dinsdag achtergelaten in de buurt van de zuidelijke Cauldron-mijn. – Jérémy Laugier / 20 minuten

Maar toen was de ketel vol, zoals in oktober 1998, toen hij in drie opeenvolgende wedstrijden (in L2 en voor wijlen Coupe de la Ligue) 90.000 toeschouwers verzamelde. Dinsdagavond waren er amper 13.000 fans, vooral door de boycot die na de hervatting van het WK werd geëist door de hoofdgroepen (Noord en Zuid), die nog steeds het vertrek eisen van covoorzitters Rolando Romeyer en Bernardo Caïazzo.

“We gaan naar ongelooflijke etappes en verliezen”

Ambient somberheid die vrij surrealistische taferelen niet verhindert, ook dit seizoen met slechts 4 overwinningen op 18 in L2. “De 30e December, een jonge vrouw kwam speciaal uit Brest met haar vriend: ze gaf hem een ​​zitplaats voor de wedstrijd tegen Caen (1-1) en het Groenmuseum als verjaardagscadeau, zegt Laurent Chastellière, de manager van het museum. . Dergelijke voorbeelden bewijzen hoe buitengewoon de passie voor deze club blijft. Ik vergeet niet dat Lens vier jaar geleden wegkwijnde in de Ligue 2, en dat we in 2017 tegen Manchester United speelden in de Europa League…”

De vlag van de Rode Duivels hangt er als bewijs in het museum, maar dit avontuur tegen Zlatan Ibrahimovic en zijn familie lijkt nu zo ver weg. Europese reizen, Erik Chovier (47 jaar), die beweert dat “zijn hele leven rond ASSE is gebouwd”, heeft geen enkele Galtier-jaren gemist. Ofwel op Old Trafford, maar ook in Azerbeidzjan of in augustus 2013 tegen FC Milsami, in Orhei (Moldavië), na een reis… meer dan 50 uur met de bus!

Christophe Galtier vond mijn reis zo ongelooflijk dat hij me van daaruit systematisch in de teambus dwong, zodat ik ASSE-training kon bijwonen voor elke Europa Cup-wedstrijd in het buitenland en me vervolgens terugbracht naar mijn hotel, glimlacht deze live leraar Spaans in Puy-en- Velay (Haute-Loire). Het waren geweldige herinneringen. We dachten toen niet dat we ooit nog zo’n crisissituatie zouden meemaken, maar we gingen van teleurstelling naar teleurstelling. Onze afdaling naar de hel is verschrikkelijk, we gaan naar ongelooflijke etappes en verliezen, graven, graven, terwijl Christophe Galtier Messi coacht. »

“Het klimaat was wat vijandig”

Een constatering zo ijzig als de tussenkomst van Etienne Green of Matthieu Dreyer voor hun doellijn dit seizoen. De recente noodondertekening van Gautier Larsonneur (ex-Brest en VA) op deze positie is een van de goede nieuwtjes van de avond voor Saint-Etienne, net als de verbluffende terugkeer van Jean-Philippe Krass (54), de beslissende passer voor het enige doelpunt van de wedstrijd tekende dinsdag Mathieu Cafaro (1-0, 59). Dit succes verzachtte de moeilijke vooruitzichten van Forez nauwelijks. “Het klimaat was een beetje vijandig, dus ook al was het geen beslissende wedstrijd, deze overwinning doet ons veel goed”, benadrukt Saint-Etienne-aanvoerder Anthony Briançon. Hoogtevrees is deze woensdagochtend nog aanwezig bij alle fans.

“Het is niet slechts één monument dat in gevaar is, maar de hele stad”, zegt Hervé Boulanger. Bovendien, als we zien wat er in het stadhuis gebeurt, zeggen we tegen onszelf dat heel Sainté op dit moment definitief in een crisis verkeert. Toch slaagde Mathieu er dinsdag op de terugweg naar Montbrison minstens één avond in om zijn zoon te laten geloven dat Monty’s woorden anno 2023 nog steeds betekenis hadden. En dat was ongelooflijk. de finale van het Wereldkampioenschap in Sainté.

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *