Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) — Op een heldere dag en gunstige weersomstandigheden kan het drukste deel van de lucht met commerciële vluchten worden Het is omlijnd met een witte straal die is overgebleven van de vlucht van straalvliegtuigen.

Het lijkt misschien dat ze geen schade aanrichten, maar dit is niet waar, omdat veel spuitmonden schadelijk zijn voor het milieu. Een studie naar de bijdrage van de luchtvaart aan de klimaatverandering tussen 2000 en 2018 concludeerde dat witte vliegtuigen verantwoordelijk zijn voor 57% van de opwarmingsimpact van de sector, veel groter dan de impact van kooldioxide-emissies door brandstofverbranding. Ze doen dit door warmte vast te houden die anders in de ruimte zou vrijkomen.

Er kan echter een eenvoudige oplossing voor dit probleem zijn. “Contrail” of jet, een afkorting van contrails die ontstaan ​​wanneer waterdamp condenseert en verandert in ijskristallen rond kleine deeltjes die worden uitgestoten door straalmotoren, vereist koude en natte weersomstandigheden en duurt niet lang. Onderzoekers zijn van mening dat door zich te richten op specifieke vluchten die een grote kans hebben om jets te produceren en de vliegroute zeer weinig te veranderen, veel schade kan worden beperkt.

Vulkanoloog en ondernemer Adam Durant uit Groot-Brittannië is van plan precies dat te doen. “We zouden dit luchtvaartprobleem in theorie binnen een jaar of twee kunnen oplossen”, zei hij.

Durant heeft lang bestudeerd hoe luchtverontreinigende stoffen de gezondheid van vliegtuigmotoren beïnvloeden, en nadat een IJslandse vulkaanuitbarsting het luchtverkeer in 2010 stillegde, lanceerde hij een project met Airbus en EasyJet om vulkanische as te bestuderen. In 2013 richtte hij zijn eigen bedrijf Satavia op, dat zich in eerste instantie richtte op het beschermen van motoren tegen schadelijke verontreinigende stoffen zoals stof, sneeuw en vulkanische as. “Toen verlegde de COVID-19-pandemie de prioriteiten van de hele industrie naar duurzaamheid”, zei hij.

groot effect

Credit: STOF COFFRINI/AFP via Getty Images

Satavia heeft zich gericht op het bestrijden van de jets en het ontwikkelen van een weersvoorspellingsmodel dat de omstandigheden kan voorspellen die tot hun vorming leiden. Over de impact van het klimaat op de jetpack legde Durant uit dat “80 tot 90% daarvan afkomstig is van slechts 5 tot 10% van alle vluchten.” “Alleen al het omleiden van een klein percentage van de vluchten zou de impact van de klimaatjet kunnen verminderen”, vervolgde hij.

De aanpak van Satavia is om 5-10% van de vluchten op een bepaalde dag te targeten en de vluchtplannen aan te passen voordat het vliegtuig opstijgt. Dit betekent het veranderen van de hoogte of het traject om te voorkomen dat je door delen van de atmosfeer vliegt die de neiging hebben om stationaire jets te produceren.

“Luchtvaartmaatschappijen gaan gewoon door en doen zoals gewoonlijk vluchtplannen. Maar tegelijkertijd analyseren we hun schema en kijken we naar het bereik van jetstreams voor elke individuele vlucht’, merkte Durant op. “We eindigden met een lange lijst van vluchten, waarvan de belangrijkste ongeveer 5% zijn die deze dichte, langdurige jets produceren. Vervolgens werken we nauw samen met vluchten van luchtvaartmaatschappijen om ze te targeten.”

De uitdaging is om de opgelegde beperkingen op vliegtijd en brandstofverbruik te omzeilen. “Uiteraard zijn er zeer strikte vluchttijdbeperkingen: we moeten binnen vijf minuten van de oorspronkelijk geschatte aankomsttijd zijn. En dat is niet onderhandelbaar’, zei Durant.

Wat het brandstofverbruik betreft, probeert Durant het verbruik niet te beïnvloeden of binnen een tiende van een procent van het normale vliegplan te houden. “Als een bepaalde vlucht een brandstofboete van 0,1 of 0,2% heeft om mogelijk honderden tonnen CO2 te besparen, is dat vrij klein, maar de voordelen zijn enorm. Dit heeft een enorm voordeel als het op de juiste manier wordt gedaan.”

gezamenlijke inspanning

Straallijnen
Credit: Etihad

De eerste commerciële vlucht met Satavia-technologie vertrok in oktober 2021, uitgevoerd door de luchtvaartmaatschappij Etihad uit de Verenigde Arabische Emiraten, als onderdeel van een programma genaamd Greenliner, een testrun voor duurzaamheidsprojecten. Sindsdien hebben Etihad en Satavia tientallen vluchten uitgevoerd en Satavia staat op het punt een nieuwe proef te beginnen met de toonaangevende Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. Over deze samenwerking merkte Durant op: “We zullen in 2023 actief op zoek gaan naar meer luchtvaartmaatschappijen om mee samen te werken naarmate we ons serviceaanbod beginnen uit te breiden.”

In 2021 schatten wetenschappers dat het oplossen van het probleem met de inzet van vliegtuigen minder dan 1 miljard dollar per jaar zal kosten, maar meer dan 1000 keer zoveel voordelen zal opleveren. Uit een onderzoek van Imperial College London bleek dat het omleiden van slechts 1,7% van de vluchten de jetlag met wel 59% kan verminderen.

Volgens Mark Stettler, een van de auteurs van het Imperial College-onderzoek, die niet betrokken is bij Satavi, is het bedrijf op de goede weg. Hij benadrukte dat het voor “experimenten. Er zijn dingen die we nog moeten verbeteren en leren, maar de industrie begint er echt een hoge prioriteit aan te geven, dus er zijn een aantal luchtvaartmaatschappijen actief op dit gebied, waaronder degenen die zaken doen met Satavia.”

Maar hij voegde eraan toe dat het probleem een ​​gezamenlijke inspanning vereist, waarbij hij uitlegde dat het bereiken ervan “samenwerkend moet zijn”. Satavia voert deze experimenten goed uit en zou zichzelf als commerciële organisatie moeten kunnen handhaven, maar de curatoren staan ​​open voor samenwerking.”

Eind november lanceerde het Rocky Mountain Institute, een Amerikaanse energiedenktank zonder winstoogmerk, een interinstitutionele taskforce om het jetprobleem aan te pakken. Boeing, Airbus en zes luchtvaartmaatschappijen, waaronder American en United, werken momenteel samen met onderzoekers en academici. Het doel is om oplossingen te ontwikkelen en een plan te maken voor de implementatie ervan.

Durant staat open voor het idee van samenwerking: “Omdat we echt actie moeten ondernemen in de hele branche, hebben we operators nodig om samen te komen en met ons samen te werken. We kunnen tastbare resultaten leveren. We kunnen bijvoorbeeld de impact van jets op de industrie tegen 2030 met 50% aanzienlijk verminderen. Dit kan worden bereikt met behulp van software en analyses.”

Durant voegde eraan toe dat de uitdagingen die voor ons liggen niet kunnen worden opgelost zonder de betrokkenheid van regelgevers, en benadrukte dat “het niet alleen om wetenschap gaat, maar ook om hoe we het in de praktijk doen.” De regels moeten worden bijgewerkt om iedereen meer flexibiliteit te geven in waar vliegtuigen vliegen en hoe het luchtverkeer wordt gereguleerd. Dat zal het grootste probleem zijn. Daar moeten we een oplossing voor vinden.”

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *