archivaris Maria Nieto en een bibliothecaris Joan Ramis waren de architecten van de tentoonstelling Llucmajor was een sabbatariër, een tentoonstelling die herinnert aan de grote schoennijverheid in deze gemeente Migjorn de Mallorca, die in zijn tijd had 58 fabrieken en werkplaatsen gewijd aan deze activiteit.

Dit is een initiatief dat hij heeft opgestart Afdeling Cultuur van de gemeenteraad van Llucmajor en van afgelopen oktober tot komende april gratis te bezoeken op St. Bonaventure-klooster.

Ook werd het project goedgekeurd door het wetenschappelijk comité dhr Conferentie Lokale Studies 2022, dat is het onderwerp van hun inaugurele presentatie. Om het meest geschikte materiaal voor de steekproef te verkrijgen, werd een verzoek naar burgers gestuurd om via de netwerken te verzamelen getuigenissen en objecten over dit industriële verleden.

Joan, die de leiding heeft over de stadsbibliotheek van Llucmajor, legt uit dat het verzamel- en documentatiewerk was moeilijk, maar enorm lonend. “Het was bijzonder om terug te kunnen denken aan de economische motor van schoenen in onze gemeente. We zijn overweldigd door de deelname van mensen. Het was enorm en iedereen droeg bij: foto’s, objecten, machines… ».

Bibliothecaris Joan Ramis en archivaris María Nieto, architecten van de tentoonstelling.

Hoewel het meest fascinerend van het creatieproces was, zoals beschreven door Joan, luisteren naar getuigenissen mensen die toen leefden. “Iedereen herinnert het zich als een gelukkig moment in haar leven. Ze voelden zich belangrijk in fabrieken en werkplaatsen, Ze hielden enorm van hun vak.”zegt Joan.

“Wat begon met 25 schoenmakers en kleine fabrieken is uitgegroeid tot meer dan 200 fabrikanten. Aan het begin van de 20e eeuw beschikte Llucmajor al over de eerste semi-gemechaniseerde fabrieken“, zegt Maria. Evenzo beweert de verantwoordelijke van het gemeentearchief dat het eerste schoeisel dat werd ontworpen voornamelijk herenlaarzen waren, hoewel later ook dames- en kinderschoenen werden geproduceerd.

Llucmajor Sabatera
Mannen en kinderen poseren na een dag werken in de schoenenindustrie in Llucmajor.

“Al snel werden ze geëxporteerd. De schoenen gingen naar Barcelona, ​​maar ook naar Cuba, Puerto Rico en de Filipijnenzegt Maria. De zaken floreerden tot De Cubaanse oorlog en de onafhankelijkheid van Puerto Rico en de Filippijnen maakte een einde aan deze fase. Vanaf dat moment, tussen 1910 en 1925 werd in Frankrijk een nieuwe markt geopend want «het Franse leger bestelde tijdens de oorlog ook schoenen en laarzen voor zijn soldaten in de gemeente Llucmajor Eerste Wereldoorlog“, hij gaat door.

Terwijl de schoenenindustrie in Llucmajor floreerde, ontstond er een steeds zelfverzekerdere vakbondsbeweging, die de eerste staking van 1929, achturige werkuren nodig hebben in plaats van de eerder afgesproken acht en een half uur. “De stakers hadden de overhand, maar het vreedzame samenleven werd verstoord. Grote fabrieken verbood werknemers om te stoppen met werken om een ​​sigaret te roken, die het veroorzaakte rokersstaking», legt Joan uit.

Als gevolg hiervan ontstonden de ontslagen werknemers de eerste coöperatietelefoongesprek mier en richtten hun eigen schoenenfabriek op. Helaas was het van korte duur. De regime Frankistisch werd ook de zijne geplaatst overgenomen door het leger van de productie na de gewelddadige ontbinding van de coöperatie. Tot 1952 groeide de productie van legerlaarzen exponentieel”, zegt Maria.

Ondanks alle omwentelingen werd de schoenenindustrie in Llucmajor steeds specialer. “Ze zijn gemaakt van damesschoenen van hoge kwaliteitloungebanken en sandalen – tot verfijnde ontwerpen voor mannen. Carmen Polo, echtgenote van caudillo Francisco Franco, droeg schoenen gemaakt in Llucmajor. Ook de familie van de voormalige president van de Verenigde Staten Ronald Reagan», zegt Joan.

Het is niet tevergeefs, de aankomst toerisme en zijn ongelooflijke verdienpotentieel eindigde met prachtige schoenensector in Llucmajor. «In het toerisme werd meer gerekend en werd er individueler en eenvoudiger gewerkt. Bovendien waren de kleine schoenenbedrijven, die niet herbouwd konden worden, internationaal niet meer concurrerend”, zegt Joan.

De de laatste grote schoenenfabriek de Llucmajor sloot uiteindelijk zijn deuren in 2006, en slechts een paar fabrieksgebouwen die nog steeds ruïnes zijn en een monument voor de schoenmaker getuigen van die hausse. Alle in 1954 geregistreerde fabrieken zijn gemarkeerd met een stadsplan aangevuld met foto’s van nog bestaande gebouwen, vandaag met verschillende doeleinden. Het is verrassend dat er geen enkele schoenmakerswerkplaats is overgebleven van de bloeiende industrie waar vandaag de dag de beste handgemaakte schoenen individueel te bestellen zijn: Llucmajor schoenen.

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *