“Dit is een historisch moment.” Zo presenteerde Paul Lang, directeur van het stadsmuseum van Straatsburg, maandag de verwerving en presentatie van de “spectaculaire” en “onbetaalbare” middeleeuwse tekening. Een twee meter lange tekening op glad perkament van kalfsleer, getekend met pen en zwarte koolstofinkt en die precies de achthoek voorstelt die al is gebouwd vanaf de toren van de kathedraal van Straatsburg. Het eerste project voor de toren van Johannes Hültz, die van 1419 tot 1449 architect was van de kathedraal, die uiteindelijk heel anders bleek te zijn dan de toren die uiteindelijk gebouwd zou worden. Het verschil, dat nog niet is verklaard, blijft een mysterie en onderwerp van onderzoek.

Het eerste project voor de toren van Johannes Hültz, de architect van de kathedraal van 1419 tot 1449 – G. Varela / 20 minuten

Deze tekening voegt zich bij de toch al rijke verzameling van een twintigtal bouwtekeningen, op perkament of papier, afkomstig van de bouwplaats van de kathedraal en vormt een van de mooiste collecties middeleeuwse bouwtekeningen in Europa. Hij bewaarde het geheel in het museum De basis van de werken van Notre-Dame. Zijn erfgoedbelang voor Straatsburg is des te groter omdat het waarschijnlijk tot de originele collecties van de Stichting behoorde, voordat het verdween, hoogstwaarschijnlijk tijdens de revolutie.

Verboden verkoop in het buitenland

Een nationale schat waarop “sinds 2018 wordt gejaagd”. en de Stichting van Œuvre Notre-Dame, die de restauratie mogelijk heeft gemaakt, wacht op hem. In 2018, de datum waarop de tekening opnieuw verscheen, werd hij teruggegeven aan de kunstmarkt door de particuliere eigenaar, die hem zelf in 1994 in Parijs kocht.

Cécile Dupeux, curator van het museum Œuvre Notre-Dame, dat zeven eeuwen lang een unieke reeks middeleeuwse bouwtekeningen op perkament van de bouwplaats van de kathedraal heeft bewaard, verwelkomde de komst van “zo’n werk” en benadrukte de uitzonderlijke conservering zoals evenals de delicatesse en kwaliteit van de sculpturale decoratie van de architect. Zo vernemen we onder meer dat de toren werd bekroond door een voetstuk voor een monumentaal Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

De top van de toren met het project van het standbeeld van de Maagd.
De top van de toren met het project van het standbeeld van de Maagd. – Musea in Straatsburg

De aankoop werd ook mogelijk gemaakt dankzij de classificatie van het Ministerie van Cultuur, dat, zodra het “opnieuw verscheen”, zich haastte om de tekening officieel te classificeren als een “nationale schat” en zo de opstelling mogelijk maakte van een certificaat dat de verkoop verbood aan een buitenlander. .

Het Hültz-perkament werd voor 1,7 miljoen euro verworven, grotendeels dankzij de sponsoring van Crédit Mutuel, de vereniging van vrienden van de kathedraal van Straatsburg en de stad. Het zal van 21 januari tot 23 april 2023 voor het publiek zichtbaar zijn, geïnstalleerd onder glas in de kamer van conservatietekeningen, in het Œuvre Notre-Dame museum in Straatsburg.

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *