• Hoewel het in Spanje nog steeds niet gebruikelijk is, nemen jongeren in Angelsaksische en Scandinavische landen meestal een pauze voordat ze gaan studeren of aan hun eerste baan beginnen


  • “Dingen die je gewend was te verdwijnen, zoals rugpijn, brandend maagzuur of slecht slapen door stress”


  • “Ik moest stoppen, mentaal uitschakelen en hopelijk tot een conclusie komen over waar ik heen wil”

Hij werkte meer dan 20 jaar bij hetzelfde bedrijf toen slechts een jaar geleden Rafa (fictieve naam, zoals iedereen die in deze reportage voorkomt), een 51-jarige uit Madrid, alleenstaand en zonder kinderen, besloot dat hij een verandering nodig had . “Ik wilde doen pauze om mijn routine te veranderen, deed ik lange tijd hetzelfde en raakte ik opgebrand. Ik moest stoppen, uit mijn comfortzone stappen, buiten Spanje reizen en mijn leven voor een beperkte tijd veranderen”, zegt hij.

Na vier jaar sparen zodat hij van dit werkjaar kon genieten en met zijn bedrijf een schorsing van salaris en dienstverband afsprak, begon zijn avontuur. “Ik had al een aantal plannen om te doen, die allemaal gericht waren op kitesurfen, iets waar ik erg gepassioneerd over ben. Bovendien ontstond de mogelijkheid om in vijf landen een reeks promotievideo’s over deze sport te maken, wat voor mij een excuus was om daar langer te blijven”, zegt ze.

Het geval van Rafa is nog niet gebruikelijk in Spanje, maar dat is het wel Angelsaksische en Scandinavische landen, waar jongeren meestal uitrusten voordat ze gaan studeren of hun eerste baan krijgen. In deze landen is het opnemen van deze ervaring in het curriculum zelfs een pluspunt bij het zoeken naar een baan. Volgens een studie van enkele jaren geleden is 88% van de Spanjaarden die jaarlijks verlof opnemen tussen de 18 en 35 jaar oud. De meesten zijn single met economische middelen.

“Je kunt jezelf wijden”

“Mijn vrije jaar was pure improvisatie”, zegt Rafa. “We zijn te gewend om volgens een constant schema te leven, en het is geweldig voor het hoofd om dat gesloten schema niet te hebben. Plots heb je geen verplichtingen meer, je kunt je aan jezelf wijden. In het begin duurt het lang voordat je doorhebt dat het geen jaarlijkse vakantie is, maar na de tweede maand kom je in een toestand terecht waarvan je je niet bewust was: dingen waaraan je gewend bent geraakt, zoals rugpijn, brandend maagzuur of slecht slapen door stress verdwijnen’, benadrukt hij.

Het afgelopen jaar is Rafa in Mexico, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Argentinië en Uruguay geweest. Maar hij maakte ook een rondrit door Frankrijk, Italië, Sardinië met camper. Zijn laatste stop is Brazilië.

Van het leren van een taal tot het opladen van je batterijen

De redenen voor een korte verandering van omgeving zijn eindeloos: reizen, een taal leren, de wereld ontdekken, nieuwe energie opdoen. “Alles was geweldig: de plaatsen en mensen die je ontmoet. Er zijn veel mensen die de wereld rondreizen: ofwel hebben ze een jaar vrij genomen ofwel kunnen ze op afstand werken. in herberg je zou ze ontmoeten en soms een deel van de reis met een aantal van hen afleggen”, legt hij uit. “Het ergste is het economische probleem, maar het is niet het ergste omdat je leert dat je niet zoveel nodig hebt. Je kunt het jaar niet doorbrengen alsof je op vakantie bent, eten en uit eten gaan, dus regel je geld. Ik heb alles over van de kostennota die ik heb gemaakt”, geeft hij toe.

Rafa is al weer aan het werk en het kost hem moeite. “Mijn hoofd is een beetje uit vorm en ik moet weer in een ritme komen, maar ik denk dat ik er wel aan zal wennen”, zegt ze.

“Hij had een kop als een trommel”

Ook Ricardo, 47 jaar oud, uit Valencia, alleenstaand en zonder kinderen, nam in 2021 vier maanden jaarlijks verlof na drie jaar voor de administratie te hebben gewerkt. Bij het verlaten van die functie vroeg hij het bedrijf waar hij momenteel werkt en waar hij met verlof was om niet onmiddellijk, maar vier maanden later in dienst te treden, wat hem werd toegestaan. “Mijn hoofd was als een trommel na die drie jaar, met zeer intense activiteit, zonder de mogelijkheid om op elk moment uit elkaar te gaan en met een zeer hoge mate van stress en spanning”, zegt hij. “Ik moest stoppen, mentaal uitschakelen en hopelijk tot een conclusie komen over waar ik heen wilde. De verandering van podium viel samen met het ontvangen van de sleutels van een familielid die net op Ibiza had gekocht, dus ik maakte van de gelegenheid gebruik om daarheen te gaan”.

Ricardo’s herinnering aan die etappe kan niet beter. “Het was als een geschenk dat ik mezelf gaf waardoor ik mijn tijd kon gebruiken zoals ik wilde, een onbetaalbare luxe, ook al kon ik het betalen dankzij mijn spaargeld. Hij improviseerde elke dag, hij had geen planning. De routine bestond uit het huren van een auto, naar het strand gaan dat ik het liefste wilde, daar eten, lezen, wandelen en, als ik moe werd, een klein stadje op het eiland bezoeken. Ik moest mezelf elke dag in de arm knijpen om het te geloven. Dankzij het familielid waar ik in die weken bij woonde, kon ik mensen ontmoeten, feesten bijwonen en me goed over het eiland verplaatsen. Van daaruit heb ik een reis gemaakt. Ik was in Parijs, Menorca en Andalusië, altijd zonder agenda en probeerde zo min mogelijk naar de telefoon te kijken, hoewel ik dat niet altijd kon”.

Terug naar normaal was het ergste. Terugkeren naar routine was moeilijk. De val was enorm, maar na twee weken, geeft hij toe, is hij al gewend aan het normale leven. “Het gevoel van voorrecht dat je hebt omdat je je niet hoeft aan te passen aan schema’s, vrij bent van verplichtingen en kunt improviseren wat je elke dag wilt doen, brengt alleen het minste kwaad met zich mee: je moet teruggaan,” biedt.

Experts raden aan om alles goed vastgebonden te laten, zodat de terugkeer, misschien wel het moeilijkste deel van deze ervaring, zo min mogelijk traumatisch is.

Ook Carlos, een 51-jarige uit Madrid, besloot vijf jaar geleden zijn zaak te parkeren. Zijn hele leven werkte hij in een groot bedrijf in een razend tempo. Dat leverde hem niets meer op en alleenstaand en zonder gezinsverplichtingen besloot hij voor een half jaar naar een natuurreservaat in Argentinië te gaan.. “Het was erg moeilijk omdat de omstandigheden niet de beste waren, maar het hielp me om te weten dat ik mijn leven wilde veranderen en de sector radicaal wilde veranderen.” herkennen. Bij zijn terugkeer behaalde hij een masterdiploma in internationale samenwerking en wijdde hij zich sindsdien aan de wereld van niet-gouvernementele organisaties. Zijn sabbatical jaar draaide zijn leven 180 graden om.

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *