(CNN) – Amerikaanse congresbronnen vertelden CNN dat de regering-Joe Biden het Congres zal vragen om de verkoop van 40 F-16 straaljagers aan Turkije goed te keuren, na meer dan een jaar onderzoek te hebben gedaan naar het verzoek van Turkije om de vliegtuigen te kopen.

Indien goedgekeurd, zou de verkoop van vliegtuigen een van de grootste wapendeals van de afgelopen jaren zijn.

De Amerikaanse regering bespreekt ook een afzonderlijke verkoop van 40 F-35 straaljagers aan Griekenland.

Het is belangrijk op te merken dat er langdurige spanningen zijn tussen Turkije en Griekenland.

In 2019 hebben de Verenigde Staten Turkije uit het F-35-programma gehaald als reactie op het besluit van Ankara om het Russische S-400-raketsysteem aan te schaffen.

De verkoop van de strijders aan Turkije zou Ankara onder druk kunnen zetten om ermee in te stemmen dat Zweden en Finland toetreden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorig jaar blokkeerde.

Finland en Zweden waren tijdens een NAVO-top afgelopen juni formeel uitgenodigd om zich bij de alliantie aan te sluiten, maar als NAVO-lid kan Turkije hen ervan weerhouden toe te treden.

Een Finse functionaris vertelde CNN dat zijn land “geen deel uitmaakte van discussies” als het ging om de Amerikaanse F-16’s.

Hij zei: “Finland heeft alles geïmplementeerd wat in juni in Madrid is overeengekomen en nu hopen we dat alle NAVO-leden ons zullen helpen bij het toetredingsproces, en wat betreft de Amerikaanse F-16’s, het is duidelijk dat we geen deel uitmaakten van een discussie.”

Het is niet duidelijk wanneer de Amerikaanse regering van plan is een formeel verzoek aan het Congres in te dienen, maar bronnen zeiden dat de regering donderdagavond informele kennisgevingen van de mogelijke deal naar de senaatscommissies voor Buitenlandse Betrekkingen en Buitenlandse Betrekkingen heeft gestuurd om het beoordelingsproces te starten.

The Wall Street Journal bracht als eerste het nieuws.

De voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, Bob Menendez, zei vrijdag dat hij de verkoop van F-16 straaljagers aan Turkije niet zou goedkeuren, waarmee hij zijn langdurige verzet tegen wapenleveranties naar Ankara voortzette.

Hij voegde eraan toe: “Zoals ik al vaak duidelijk heb gemaakt, ben ik sterk gekant tegen het voorstel van de regering-Biden om nieuwe F-16’s aan Turkije te verkopen.”

Hij vervolgde: “President Erdogan blijft het internationaal recht ondermijnen, mensenrechten en democratische normen negeren en zich bezighouden met verontrustend en destabiliserend gedrag in Turkije en tegen NAVO-bondgenoten.”

Menendez had scherpe kritiek op de Turkse aanval op de Koerden en zijn dreiging om Noord-Syrië binnen te vallen, evenals op de toenadering van Ankara tot Moskou, en waarschuwde de Turken om niet meer S-400-raketsystemen uit Rusland te kopen.

Hij beschuldigde Turkije ervan herhaaldelijk het Griekse luchtruim te hebben geschonden door “provocerende” luchtaanvallen uit te voeren in de Egeïsche Zee, en beschreef het als “onaanvaardbaar gedrag van een NAVO-land” in opmerkingen in Athene vorig jaar.

Hij zei: “Totdat Erdogan stopt met zijn bedreigingen, zijn staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in eigen land verbetert, inclusief het vrijlaten van journalisten en de politieke oppositie, en niet optreedt als een betrouwbare bondgenoot, zal ik niet akkoord gaan met deze deal.”

Ondertussen zei hij dat hij “het nieuws van de verkoop van F-35-jagers aan Griekenland” verwelkomde en zei: “Dit defensievermogen is niet alleen nodig voor een betrouwbare NAVO-bondgenoot, maar ook voor haar inspanningen om de veiligheid en stabiliteit in de oostelijke Middellandse Zeegebied, maar ook om de defensiecapaciteiten van onze twee landen te versterken.” op gedeelde beginselen, waaronder onze collectieve verdediging, democratie, mensenrechten en de rechtsstaat.

Het is belangrijk op te merken dat een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad CNN doorverwees naar het ministerie van Buitenlandse Zaken voor commentaar, en plaatsvervangend woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patil, zei op een persconferentie op vrijdag: “Het ministerie zal geen commentaar geven op wapendeals in afwachting van formele kennisgeving aan Congres.”

“Maar wat ik zou willen zeggen is dat zowel Turkije als Griekenland belangrijke NAVO-bondgenoten zijn”, voegde hij eraan toe, erop wijzend dat de Verenigde Staten “een geschiedenis hebben in het ondersteunen van hun veiligheidsdiensten”.

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *