(CNN) De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei donderdag dat Rusland de orthodoxe kerst wil gebruiken als een “dekmantel” om zijn troepen aan te vullen en de Oekraïense opmars in de oostelijke Donbass-regio een halt toe te roepen.

Veel orthodoxe christenen vieren Kerstmis op 7 januari.

Zelenski voegde in zijn avondtoespraak in het Russisch toe aan de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin van een tijdelijk staakt-het-vuren van 36 uur ter gelegenheid van orthodoxe kerstmis op vrijdag en zaterdag: “Nu willen ze kerstmis in ieder geval gebruiken als dekmantel om de opmars te stoppen. van onze mensen in de Donbass voor enige tijd en breng uitrusting, munitie en manschappen.” “Wat gaan we hiermee bereiken in de buurt van onze posities? Weer een toename van het aantal slachtoffers.”

Hij vervolgde: “Iedereen ter wereld weet dat het Kremlin de pauze in de gevechten gebruikt om de oorlog met nieuwe kracht voort te zetten, en om deze sneller te beëindigen, heeft het iets heel anders nodig.”

“We hebben de burgers van Rusland nodig om de moed te hebben om uw beschamende angst voor één man in het Kremlin gedurende ten minste 36 uur met Kerstmis los te laten, uw angst dat hij uw land zal vernietigen”, zei hij.

Zelensky voegde eraan toe dat de oorlog in Oekraïne zal eindigen “wanneer uw soldaten vertrekken of wij ze verdrijven”.

Eerder op donderdag gaf Poetin zijn minister van Defensie het bevel het vuren gedurende een periode van 36 uur te staken, van vrijdag 6 januari 12.00 uur tot het einde van zaterdag 7 januari, zodat orthodoxe christenen de kerstdiensten kunnen bijwonen en feestvieren. Kerstmis, volgens een verklaring van Rusland. Kremlin.

Poetin zei: “Gebaseerd op het feit dat een groot aantal burgers die zich bekeren tot de orthodoxie in gevechtszones wonen, roepen we de Oekraïense kant op om een ​​staakt-het-vuren af ​​te kondigen en hen de kans te geven om diensten bij te wonen op kerstavond, evenals op de dag van de geboorte van Christus”.

Het bevel van Poetin komt nadat Patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, eerder op donderdag had opgeroepen tot een tijdelijk staakt-het-vuren van 36 uur in Oekraïne ter gelegenheid van Kerstmis volgens de Orthodoxe kalender. hevig conflict om het vuren te staken.” ” En om een ​​wapenstilstand te sluiten… zodat de orthodoxen op kerstavond en kerstmis de diensten kunnen bijwonen.”

Kiril is een onwankelbare voorstander van de oorlog in Oekraïne, en hij hield een preek waarin hij zei dat “militaire dienst alle zonden wegwast”. Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk botste ook met paus Franciscus, die de invasie van Oekraïne “Russische expansie en imperialisme” noemde. Afgelopen mei riep paus Franciscus Patriarch Kirill op “niet het altaar van Poetin te worden”.

Aan de andere kant uitte de Amerikaanse president Joe Biden zijn twijfels over het staakt-het-vuren dat Poetin in Oekraïne had bevolen, en Biden zei tegen verslaggevers: “Ik ben terughoudend om te reageren op alles wat Poetin zegt. Het is interessant. (Poetin) was klaar om ziekenhuizen en kinderdagverblijven op te blazen.” En kerken op vijfentwintig (december, eerste kerstdag volgens de katholieke kalender) en op nieuwjaarsdag.” Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat hij een uitweg zoekt.”

Mihajlo Podolak, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, zei op zijn Twitter-account dat Rusland de “bezette gebieden” in Oekraïne moet verlaten voordat er een “tijdelijke wapenstilstand” komt.

Hij zei: “Ten eerste valt Oekraïne het buitenland niet aan en doodt het geen burgers. Zoals Rusland dat doet. Oekraïne vernietigt alleen elementen van het bezettingsleger op zijn grondgebied. Ten tweede moet Rusland de bezette gebieden verlaten, alleen dan komt er een tijdelijke wapenstilstand”, zei hij en voegde eraan toe: “Hou je hypocrisie voor jezelf.”

GET FREE MONEY RIGHT NOW PAYPAL HOW TO MAKE MONEY FOR PAYPAL FREE [VYQN6R] FREE $1000 PAYPAL [ZTGIHJ] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [HROV1C] FREE PAYPAL CODES NO SURVEY [0UBLKI] FREE 5 PAYPAL INSTANTLY [IIDWJK] HOW TO GET FREE PAYPAL MONEY ZU5GJ0HCRRC [GI49II] FREE $10 PAYPAL INSTANTLY 2022 [XBWQQW] PAYPAL GOOGLE PLAY 5 [ZRL9SI] FREE MONEY CODES FOR PAYPAL [R42547] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [YRASYE] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [2JWB2S] PAYPAL $10 REWARD EMAIL [9Q7MAO] SEND MONEY ON PAYPAL FOR FREE [I7R77D] PAYPAL $10 REWARD 2022 [X9GLIC] HOW TO EARN MONEY FOR PAYPAL FREE [J9525B] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [M71GX6] GET $10 FREE PAYPAL MONEY [8LHNS4] HOW TO GET 20$ ON PAYPAL FAST [TDKZ2N] FREE MONEY WITH PAYPAL [WN4NNB] FREE 100 PAYPAL MONEY INSTANTLY [UMFU50]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *